Miyop gözün yapısıyla ilgili bir görme bozukluğudur. Gözün yapısının normalden uzun olmasına bağlı olarak görüntü retinanın üzerine değil retina önüne odaklanır. Buna bağlı olarak da görüntü bulanıklaşır. Günümüzde miyopun nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Bilim insanlarına göre miyop genellikle genetik geçişli bir görme kusurudur. Bunun yanı sıra çevresel faktörlerin de miyopa neden olabileceği söylenebilir. Örnek vermek gerekirse uzun süre bilgisayar, televizyon ve telefon ekranına bakan kişilerde ilerleyen yaşla birlikte miyop görülme riski artar.
Basit Miyopi: Genellikle 6-18 yaş arasında başlamaktadır. Derecesi 6’dan az olmakla birlikte başladıktan sonra 3-4 yıl ilerleme kaydedip sonra duraklama yaşayabilmektedir.
Eğrilik Miyopisi: Gözdeki kornea veya doğal lensin zaman içinde eğriliğinin artmasına bağlı olarak kırılmanın da artması sonucu oluşan türdür. Kornea ektazileri ve keratokonus gibi rahatsızlıklar hastalığın bu türüne sebep olabilmektedirler.
Kırıcılık Miyopisi: Şeker hastalığı sonucunda, farklı metabolik bozukluklardan kaynaklı hastalıklarda bahsi geçen metabolik bozukluklara bağlı olarak katarak probleminin başlangıç aşamasında göz merceğindeki kırıcılık oranı artış gösterebileceğinden miyop ihtimali oluşmaktadır.
Eksen Miyopisi: Gözün en dış katmanındaki anormal ön ve arka uzunluk dışında kalan tüm göz yapılarında herhangi bir anormallik söz konusu değildir. Tüm göz unsurlarının sağlıklı bir ışık kırıcılığında sayılabileceği koşullara rağmen gözün ön ve arka çapındaki uzunluk nedeniyle göze gelen ışık retinanın önünde odaklanmaktadır.
Konjenital Miyopi: Çoğunlukla 2-3 yaşlarında çocuğun uzak alanlar ile ilgilenmemesi ve uzağındaki nesneleri, olayları ve işaretleri görmezden gelmesiyle anlaşılır. Çoğunlukla ilerleyici olmayıp hastalığın yüksek dereceli bir türüdür.
Patolojik Miyopi: Çoğunlukla 7 derecenin üzerindeki olgulardır. Göz küresinin ön ve arka eksenin fazla uzamasından kaynaklı olarak retina dokusu göz bebeğinin nazal bölgesini kapatmaktadır. Böylece damarlar bir kıvrım yapar ve optik sinirlerden dışarı çıkar. Özellikle gözün arka kısmında dejeneratif değişmeler olmaktadır.
Gece Miyopisi: Gündüz vakti veya ışıklı ortamda görmede herhangi bir bozulma olmamakla birlikte geceleri veya loş ışıklı ortamlarda görme kalitesinde bozulmalar söz konusudur. Sık görülen miyop türlerinden biridir. Gece araba kullanırken oldukça tehlike yaratmaktadır. Bundan dolayı gece araç kullanırken muhakkak gözlük kullanılmalıdır.
Yalancı Miyopi: Göz ve çevresindeki kaslarda ani meydana gelen spazmlar sonucu ortaya çıkan geçici bir görme sorunudur.
Miyop dereceleri 4, -3, -2,-1, 0 ve 0.75 gibi değerlere sahip ise düşük, 4 ve -6 arası orta ve-6 ve üstü derecelere sahip gözler yüksek dereceli olarak tanımlanırlar.
Miyop testi, gözlerin uzaktaki şekillere ne derece odaklandığını tespit edebilmek ve uzak görüşün düzeltilmesi için gereken optik lenslerin kaç derece olduğunu ortaya koyabilmek için yapılmaktadır.
Bu test 20/40 oranında kesir olarak yazılan görme keskinliğini ölçer. Test boyunca snellen eşeli bir tabloda bulunan harfler bize gösterilir. Bizden bu harfleri tanımamız istenmektedir.
Göz doktoru phoropter adı verilen cihazı kullanarak hastanın gözünün ön kısmına sırasıyla bir dizi mercek yerleştirir. Sonrasında retinoskop yardımı ile gözlerin ışığa odak durumu ölçülür. Gözlük numarası yani kişinin sahip olduğu görme probleminin kaç derece olduğu, kişinin verdiği yanıtlara göre belirlenmektedir. Doktor gerekli gördüğü taktirde, test sırası boyunca gözün odağının değişmemesi için göz damlası da kullanabilir.
Miyop, kişide teşhis edildikten sonra belirli aralıklarla göz dibi muayeneleri de yapılmalıdır. Normalden büyük boyutlardan daha büyük kornea ve dış yüzeye sahip bu gözlerde retinal yırtıklar oluşma riski söz konusudur. Eğer bu yırtıklar erken fark edilmezse ilerleyen zamanlarda daha büyük görme problemleriyle karşılaşılabilmektedir.
Miyop tedavisi, reçeteli gözlük, reçeteli kontakt lens, lazer tedavisi veya göz içi mercek operasyonu seçeneklerinden biriyle gerçekleştirilmektedir.
Alanında uzman göz doktorları uzağı net görememe şikâyetiyle sağlık kuruluşlarına başvuran hastaları öncelikle detaylı bir muayeneden geçirir ve miyopun derecesini belirler. Detaylı göz muayenesinin ardından kişinin yaşına ve genel sağlık durumuna uygun olarak bir tedavi seçeneği belirler. Çocuklarda miyop tedavisi için genellikle gözlük tercih edilir. Gözlük kullanımı göz bozukluğunun ilerlemesinin büyük ölçüde engeller. Bu nedenle çocuğunda miyop olanlar vakit kaybetmeden bir göz doktoruna başvurmalıdır. Gözlük ışığın retina üzerinde odaklanmasına yardımcı olur. Miyop tedavisi için yaygın olarak kullanılan prosedürler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Miyopi görme kusuru bulunan kişilerde düzenli olarak göz muayenesi yapılması önemlidir. Özellikle göz önünde sinek uçuşması, ışık etrafında haleler görülmesi, ışığa karşı aşırı hassasiyet gibi durumlarda vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması önemlidir.